Vol. 6, No 1, 2009 pp. 49 - 54
UDC 631.147:351.823.1

BIOTECHNOLOGY AND SUSTAINABLE AGRICULTURE
Vladan Pešić1, Predrag Janković2
1Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Nemanjina 6, Zemun, Serbia
2Faculty of Mechanical Engineering, University of Nis, A. Medvedeva 14, Nis, Serbia

Abstract. It is widely understood that agricultural production is based on the exploitation of natural, primarily biological, chemical and physical resources. Thus, the soil (lithosphere) represents the physical source, i.e. the foundation for cultivation of cereals, field crops, fruit - and vine growing. Furthermore, it represents the chemical source supplying the crops with an adequate amount of both major and trace elements and other nutrients. Indirectly, it is also a source of the nutrients required in livestock production.
According to the EU reports in the year 2020 agricultural production is expected to meet the food population needs. By the year 2050 the population will rapidly grow from 7 billion to about 9.5 billion. However, in trying to produce more and more food, there is a growing danger of exhausting the sources. The exhaustion of the sources may pose a threat to agricultural production. Therefore, major emphasis today is placed on sustainable agriculture, i.e. sustainable natural resources for exploitation.
Thus, agricultural production is expected to preserve biodiversity and an equilibrium in the biosphere, i.e. enabling the survival of genetic resources of both animal and plant origin, contributing to their adaptability and future use in food production. Moreover, agricultural production is expected to preserve and protect current genetic varieties within an agricultural ecosystem favouring the survival of animal and plant species, races, strains and cultivars adaptable to all growing conditions, resistant to diseases, i.e. high yielding under different ecogeographic conditions. By applying modern biotechnological methods and techniques, constant food production can be provided both qualitatively and quantitatively.
Key Words: Biotechnology, Sustainable Agriculture

BIOTEHNOLOGIJA I ODRŽIVA POLJOPRIVREDA
Široko je prihvaćeno da se poljoprivredna proizvodnja zasniva na iskorišćavanju materije iz prirode, prvenstveno bioloških, hemijskih i fizičkih izvora. Pojedini od tih izvora, a naročito biološki, su obnovljivi, uglavnom visoko reproduktivni, dok su drugi iscrpni, neobnovljivi ili nisko reproduktivni. Na kraju, cilj poljoprivredne proizvodnje je upravo povećanje reporoduktivosti kapaciteta tih izvora.
Međutim, u težnji proizvodnje sve većih količina hrane, javlja se i opasnost od iscrpljenja postojećih izvora. Tako prema proračunima Evropske zajednice (EU), poljoprivredna proizvodnja u 2020. godini treba da zadovolji potrebe stanovništva u hrani, čija će brojnost tada iznositi oko 7 milijardi, a već će se 2050. povećati na 9,5 milijardi. Iscrpljivanje prirodnih izvora bi moglo da predstavlja pretnju poljoprivrednoj proizvodnji. Zbog toga su danas brojna nastojanja usmerena ka razvoju održive poljoprivredne proizvodnje, odnosno održive eksploatacije prirodnih izvora.
I pored svih navedenih zahteva, od poljoprivredne proizvodnje se očekuje da sačuva biodiverzitet, kao i ravnotežu u biosferi, čime bi se omogućio opstanak genetskih izvora, kako životinjskog, tako i biljnog porekla, čime se doprinosi adaptibilnosti biljaka i životinja u budućoj poljoprivrednoj proizvodnji. Štaviše, u poljoprivrednoj proizvodnji mora da sačuvamo i zaštitimo i one biljne i životinjske vrste, rase i kulture koje u sadašnjoj, intenzivnoj, poljoprivrendoj proizvodnji ne zauzimaju glavno mesto, ali su nosioci adaptibilnosti i otpornosti na bolesti, naročito pri određenim ekogeografskim uslovima.
Jedan od ekoloških i ekonomski isplativih aspekata održive poljoprivredne proizovdnje je biotehnologija. Savremenim biotehnološkim metodama i postupcima može se osigurati sigurna proizovdnja hrane i u kvalitativnom i u kvantitativnom smislu. Naša nauka i struka moraju da prate savremene trendove u poljoprivredi, jer bez održivog razvoja i biotehnologije ne možemo održati mesto koje nam pripada u svetskoj proizvodnji hrane.
Ključne reči: Biotehnologija, održiva poljoprivreda