Vol.5, No 1, 2007 pp. 57 - 60
DOI 10.2298/FUPCT0701057S
UDC 537.569/.534.8

A COMPARATIVE ANALYSIS OF THE FATTY ACIDS OF YAKA, PRILEP AND OTLJA TOBACCOS
Gordana Stojanović1, Radosav Palić1, Biljana Arsić1, Dragan Veličković2, Slađana Alagić3
1Department of Chemistry, Faculty of Natural Sciences and Mathematics, University of Niš, Visegradska 33, 18000 Niš, Serbia 2D.D. Zdravlje-Actavis - Pharmaceutical Company, 16000 Leskovac, Serbia 3Selekcija - Institute for Sugar-Beet, 18220 Aleksinac, Serbia

Abstract. Content and composition of total and free fatty acids of the air dried leaves of the Serbian selected tobaccos type Prilep, Yaka and Otlja were investigated by GC. In all three tobacco types palmitic acid was the major component: 47.1% of the total acids and 17.0% of the free acids for Prilep, 43.9% of the total acids and 16.0% of the free acids for Yaka and 34.2% of the total acids and 5.0% of the free acids for Otlja tobacco. The U/S values for free and total fatty acids, as well as the content of free fatty acids for the semioriental tobacco Otlja, were almost twice higher than in oriental Yaka and Prilep making them a good marker characteristic distinguishing the two tobacco types.
Key words: Nicotiana tabacum, oriental and semioriental tobaccos, fatty acids, GC
UPOREDNA ANALIZA MASNIH KISELINA DUVANA TIPA JAKA, PRILEP I OTLJA
Određen je kvalitativni i kvantitativni sastav ukupnih i slobodnih masnih kiselina duvana tipa Jaka, Prilep i Otlja GC-metodom. Glavna komponenta sva tri tipa duvana je palmitinska kiselina: 47.1% ukupna i 17.0% slobodna kod Prilepa, 43.9% ukupna i 16.0% slobodna kod Jake i 34.2% ukupna i 5.0% slobodna kod Otlje. Količina ukupnih masnih kiselina je slična kod sva tri ispitivana tipa duvana, međutim količina slobodnih masnih kiselina, kao i U/S vrednosti kako za slobodne, tako i za ukupne masne kiseline, su dvostruko veće kod poluorijentalnog tipa duvana, Otlje, nego kod orijentalnih tipova Jake i Prilepa. Dobijeni rezultati ukazuju na mogućnost korišćenja količine slobodnih masnih kiselina i U/S vrednosti za razlikovanje Otlje od Jake i Prilepa. S obzirom na promotorno dejstvo kisele frakcije kondenzata duvanskog dima u nastajanju tumora, pogodniji su Jaka i Prilep od Otlje za komponovanje cigaretnih mešavina zbog manjeg sadržaja slobodnih masnih kiselina.