Vol.10, No 2, 2012 pp. 113 - 124
UDC 664.1.04; 621.1.016.4

EFFECT OF INTERNAL HEATING ON SENSIBLE BEHAVIOR OF SUGARCANE JUICE IN A STAINLESS STEEL POT
Mahesh Kumar
Mechanical Engineering Department, Guru Jambheshwar University of Science & Technology, Hisar (India)-125001
E-mail: mkshandilya1@gmail.com
In this research work, the natural convective behavior during internal heating of sugarcane juice in a stainless steel pot for jaggery making is reported on. Various indoor experiments are conducted for internal heating of sugarcane juice in stainless steel pot by varying heat inputs from 200 to 360 watts. The experimental data are used to determine the values of constants in the Nusselt number expression by simple linear regression method and then the values of the convective heat transfer coefficients are determined. The convective heat transfer coefficients are observed to increase with an increase in rate of heat input as well as in the operating temperature. The experimental errors in terms of percent uncertainty are also evaluated.
Key words: Internal Heating of Sugarcane Juice, Jaggery Making, Sensible Heating, Convective Heat Transfer Coefficient

UTICAJ UNUTRAŠNJEG GREJANJA NA RAZUMNO PONAŠANJE SOKA ŠEĆERNE TRSKE U LONCU OD NERĐAJUĆEG ČELIKA
U ovom istraživačkom radu razmatra se prirodno prenosno ponašanje tokom unutrašnjeg zagrevanja soka šećerne trske u loncu od nerđajućeg čelika za pravljenje nerafinisanog šećera. Sprovedeni su različiti eksperimenti sa unutrašnjim zagrevanjem soka šećerne trske u loncu od nerđajućeg čelika i to sa različitim unosom toplote od 200 do 360 vati. Korišćeni su eksperimentalni podaci za određenje vrednosti konstanti u izrazu Nuseltovog broja prostom metodom linerane regresije a onda su određene vrednosti koeficijenta prenosa toplote. Uočeno je da se ovi koeficijenti uvećavaju sa povećanjem stope unosa toplote kao i radne temperature. Takođe su procenjene eksperimentalne greške u smislu procenta neizvesnosti.
Ključne reči: unutrašnje zagrevanje soka šećerne trske; pravljenje nerafiniranog šećera; razumno zagrevanje, koeficijent prenosa toplote