Vol.11, No 2, 2004 pp. 102- 105
UC 613.2.03

TREATING OBESITY BY LOW-GLYCEMIC INDEX DIET
Maja Nikolić1, Konstansa Lazarević2, Aleksandra Stanković1, Nataša Rančić2
1University of Niš, School of Medicine,Niš, Serbia
2Public Health Institute, Niš, Serbia
 E-mail: mani@junis.ni.ac.yu

Summary. The glycemic index (GI) has been proposed as a method of ranking foods on the basis of their postprandial glycemic effect. The experimental evidence and clinical trials suggest that a low-GI diet could be an effective treatment for overweight and obese individuals. The aim of this study has been to study the effects of low-GI diet on weight control, blood pressure and some biochemical parameters during a 12 week treatment period. Moreover, the study objective has also been to compare effects of two weight loss diets differing in GI (lower- and higher-GI) on blood pressure and the body weight regulation. Participants were non-diabetic, obese individuals (n=80) randomized to receive the low-GI diet or the high-GI diet for 12 weeks. Eating a low- GI diet showed a reduction of total serum cholesterol, serum triglycerides and blood glucose levels after a 12-week treatment, which is clinically relevant. The low- GI diet has a better effect on the body weight, body mass index (kg/m2) and blood pressure reduction in the obese, so it should be given preference in dietotherapy of obesity whenever possible. This study suggests that the GI is a valid and potentially useful concept of management of obesity.
Key words: Glycemic index, diet, obesity

ISHRANA SA NISKIM GLIKEMIJSKIM INDEKSOM U LEČENJU GOJAZNOSTI
Kratak sadržaj. Glikemijski indeks (GI) predstavlja metod za podelu namirnica na osnovu njihovog postprandijalnog glikemijskog odgovora. Dokazi iz eksperimentalnih i kliničkih studija ukazuju da ishrana sa niskim GI može biti efikasna u lečenju gojaznosti. Cilj ovog istraživanja je bio ispitati uticaj 12-to nedeljne dijetoterapije sa niskim GI na kontrolu telesne težine, regulaciju krvnog pritiska i neke biohemijske parametre kod gojaznih. Poseban cilj istraživanja je bio uporediti delovanje dve redukcione dijete sa različitim GI na krvni pritisak i regulaciju telesne težine. Ispitanici su bili pacijenti Savetovališta za dijetetiku (n=80) koji su izabrani metodom slučajnog izbora i bili na redukcionoj dijeti sa niskim GI ili sa visokim GI tokom 12 nedelja. Ishrana sa niskim GI dovela je do snižavanja nivoa holesterola u serumu, triglicerida i glikemije nakon 12 nedelja, što je od kliničkog značaja. Dijeta sa niskim GI povoljnije je delovala na kontrolu telesne težine, indeks telesne mase (kg/m2) i redukciju krvnog pritiska kod gojaznih, i može joj se dati prednost u dijetoterapiji gojaznosti kad god je to moguće. Neophodne su detaljnije studije sa većim brojem ispitanika koje bi potvrdile ove pilot rezultate.
Ključne reči: Gojaznost, dijeta, glikemijski indeks