Vol.11, No 2, 2004 pp. 102- 105
UC 613.2.03
TREATING OBESITY BY LOW-GLYCEMIC INDEX
DIET
Maja Nikolić1, Konstansa Lazarević2,
Aleksandra Stanković1, Nataša Rančić2
1University of Niš, School of Medicine,Niš,
Serbia
2Public Health Institute, Niš, Serbia
E-mail: mani@junis.ni.ac.yu
Summary. The glycemic index (GI) has been proposed as a method of
ranking foods on the basis of their postprandial glycemic effect. The experimental
evidence and clinical trials suggest that a low-GI diet could be an effective
treatment for overweight and obese individuals. The aim of this study has
been to study the effects of low-GI diet on weight control, blood pressure
and some biochemical parameters during a 12 week treatment period. Moreover,
the study objective has also been to compare effects of two weight loss
diets differing in GI (lower- and higher-GI) on blood pressure and the
body weight regulation. Participants were non-diabetic, obese individuals
(n=80) randomized to receive the low-GI diet or the high-GI diet for 12
weeks. Eating a low- GI diet showed a reduction of total serum cholesterol,
serum triglycerides and blood glucose levels after a 12-week treatment,
which is clinically relevant. The low- GI diet has a better effect on the
body weight, body mass index (kg/m2) and blood pressure reduction in the
obese, so it should be given preference in dietotherapy of obesity whenever
possible. This study suggests that the GI is a valid and potentially useful
concept of management of obesity.
Key words: Glycemic index, diet, obesity
ISHRANA SA NISKIM GLIKEMIJSKIM INDEKSOM
U LEČENJU GOJAZNOSTI
Kratak sadržaj. Glikemijski indeks (GI) predstavlja metod za podelu
namirnica na osnovu njihovog postprandijalnog glikemijskog odgovora. Dokazi
iz eksperimentalnih i kliničkih studija ukazuju da ishrana sa niskim GI
može biti efikasna u lečenju gojaznosti. Cilj ovog istraživanja je bio
ispitati uticaj 12-to nedeljne dijetoterapije sa niskim GI na kontrolu
telesne težine, regulaciju krvnog pritiska i neke biohemijske parametre
kod gojaznih. Poseban cilj istraživanja je bio uporediti delovanje dve
redukcione dijete sa različitim GI na krvni pritisak i regulaciju telesne
težine. Ispitanici su bili pacijenti Savetovališta za dijetetiku (n=80)
koji su izabrani metodom slučajnog izbora i bili na redukcionoj dijeti
sa niskim GI ili sa visokim GI tokom 12 nedelja. Ishrana sa niskim GI dovela
je do snižavanja nivoa holesterola u serumu, triglicerida i glikemije nakon
12 nedelja, što je od kliničkog značaja. Dijeta sa niskim GI povoljnije
je delovala na kontrolu telesne težine, indeks telesne mase (kg/m2) i redukciju
krvnog pritiska kod gojaznih, i može joj se dati prednost u dijetoterapiji
gojaznosti kad god je to moguće. Neophodne su detaljnije studije sa većim
brojem ispitanika koje bi potvrdile ove pilot rezultate.
Ključne reči: Gojaznost, dijeta, glikemijski indeks