Vol. 10, No 1, 2003 pp. 16 - 21
UC 611.018.6:599.323.4  577.15  591.86 
MUSCLE FIBRE TYPES AND FIBRE MORPHOMETRY IN THE TIBIALIS POSTERIOR AND ANTERIOR OF THE RAT: A COMPARATIVE STUDY
Desanka Tasić, Dragan Dimov, Jasmina Gligorijević, Ljubinka Veličković,
Katarina Katić, Miljan Krstić, Irena Dimov
Institute of Pathology, Faculty of Medicine, University of Niš, Serbia

Summary. Muscle fibre-type composition, fibre cross-sectional area and volume density were investigated in the rat tibialis posterior (TP) and compared to those in the tibialis anterior (TA), using histochemical and stereological methods. The muscle fibres were defined according to their myosin-ATPase (with preincubation at pH 10.4; 9.4; 4.5 and 4.3) activity. Succinate dehydrogenase and alpha-glycerophosphate dehydrogenase activities were also determined in the fibres. In whole muscle cross-section twenty fields were chosen for measurements (from superficial to deep and lateral to medial regions). The deep regions of TP muscle contained a higher proportion of type IIA and I fibres, the latter being restricted in distribution similar to those previously reported for the TA. The overall fibre-type proportions in the TP were 51.5%, 42.6% and 5.8% types IIA, IIB and I, respectively. The proportion of type I fibres was significantly higher than that in the TA. The estimated volume density values of fibre types were in the order IIB, IIA and I, for both muscles, indicating that the former constituted the main mass volume. This parameter is related to the size (area) and number of a given fibre type. The volume density of type I fibres was significantly higher in TP, while this parameter for type IIB fibres was significantly higher in TA. Differences in estimated parameters were noted also within muscles from various animals. These findings indicate that the rat TP is also regionalised muscle and suggest that sample sizes should be taken into consideration for the validity of quantitative results.
Key words:  Muscle, fibres, rats, enzymology, morphometry

TIPOVI MIŠIĆNIH VLAKANA I MORFOMETRIJA VLAKANA U MUSCULUS TIBIALIS POSTERIORU I MUSCULUS TIBIALIS ANTERIORU PACOVA: KOMPARATIVNA STUDIJA
Kratak sadržaj: Ispitivana je kompozicija tipova mišićnih vlakana, njihova area (površina poprečno presečenih vlakana) i volumenska gustina u m. tibialis posterioru pacova i komparirana sa parametrima u m. tibialis anterioru, primenom histohemijskih i stereoloških metoda. Mišićna vlakna su tipizirana na bazi aktivnosti njihove miozinske ATPaze sa preinkubacijom pri pH 10,4; 9,4; 4,5; i 4,3. U vlaknima su takođe određivane aktivnosti sukcinat dehidrogenaze (SDH) i alpha-glicerofosfat dehidrogenaze (alpha-GPDH). Merenja su vršena na dvadeset polja poprečnog preseka oba mišića (od superficijalne do duboke i od lateralne do medijalne regije mišića). Utvrđeno je da duboke regije m. tibialis posteriora sadrže veću proporciju vlakana tipa IIA i I, pri čemu su poslednja bila ograničena u distribuciji na ove regije, slično nalazima koji su prethodno saopšteni za m. tibialis antrior pacova. Nađeno je da ukupna proporcija tipova vlakana u m. tibialis posterioru iznosi 51,5% za vlakna tipa IIA, 42,6% tipa IIB i 5,8% za vlakna I tipa. Proporcija vlakana I tipa bila ja značajno veća u poređenju sa vrednostima za m. tibialis anterior. Dobijeni rezultati ispitivanja volumenske gustine tipova vlakana pokazuju opadanje vrednosti od vlakana tipa IIB, preko IIA do vlakana I tipa, što ukazuje da vlakna tipa IIB čine glavnu volumensku masu u oba ispitivana mišića. Ovaj parametar je u direktnoj korelaciji sa veličinom (areom) i brojem datog tipa vlakana. Volumenska gustina vlakana I tipa bila je značajno veća u m. tibialis posterioru, dok je volumenska gustina vlakana tipa IIB bila značajno veća u m. tibialis anterioru. Razlike u ispitivanim parametrima su takođe zapažene unutar mišića koji potiču od različitih životinja. Zaključeno je da je m. tibialis posterior pacova takođe regionalizovan mišić i sugerisano da pri proceni validnosti rezultata kvantitativne analize treba uzeti u obzir veličinu uzorka.
Ključne reči: Mišić, vlakna, pacovi, enzimohistohemija, morfometrija