Vol.7, No 1, 2000 pp. 49 -51
UC 611.3;613.2
NUTRITIONAL ASPECTS IN OXALIC UROLITHIASIS
Jasminka Batanjac
IInstitute of Public Health, Timisoara, Romania
Summary. Nowadays the urolithiasis represents about 1-2% of all
diseases and about 12-40% among kidney diseases (differences according
to the authors). So, we can say that it is an extended disease because
the frequency of diabetes is 1.5%, rheumatism lower than 1% and lower for
tuberculosis. By means of physicochemical methods one can determine the
type of urolithiasis which is important for the clinical guideline and
prevention of recurrence.In the prophylaxis and metaphylaxis of urolithiasis
the essential role of food consumption is recognized. The dietetic recommendations
are: an increased daily liquid intake, a correct and balanced diet (i.e.
animal and vegetal foods), three meals daily with the avoidance of a too
rich dinner. If there is known the type of lithiasis in order to prevent
a recurrence the diet must include food with minimum lithiasis risk.
Key words: Urolithiasis, prevention, nutrition
NUTRICIONI ASPEKTI OKSALATNE UROLITIJAZE
Kratak sadržaj: Ovih godina, urolitijaza predstavlja 1-2% od
svih bolesti i 12-40% zastupljena je među bubrežnim bolestima (tumačenja
različitih autora). Iz ovog razloga možemo reći da je urolitijaza rasprostranjena
bolest, upravo zato što je učestalost dijabetesa 1.5%, reuma je još niže
kotirana-1%, dok tuberkuloza zauzima jedno od zadnjih mesta. Posredstvom
fizičko-hemijskih metoda, može se ustanoviti tip urolitijaze, što je od
velike važnosti kao klinički vodič i za prevenciju ove bolesti. U profilaksi
i metafilaksi urolitijaze veliku ulogu igra konzumiranje hrane. Dijetetske
preporuke bile bi: pojačano dnevno uzimanje tečnosti, pravilna i umerena
dijeta (npr. životinjske i biljne namirnice); tri obroka dnevno, uz izbegavanje
preobilne večere.Ukoliko je tip litijaze poznat, dijeta mora da uključi
i hranu sa minimalnim rizikom od litijaze, da bi se sprečilo ponovo nastajanje
bolesti.
Ključne reči: Urolitijaza, prevencija, ishrana