Vol.7, No 1, 2000 pp. 49 -51
UC 611.3;613.2
NUTRITIONAL ASPECTS IN OXALIC UROLITHIASIS
Jasminka Batanjac
IInstitute of Public Health, Timisoara, Romania

Summary. Nowadays the urolithiasis represents about 1-2% of all diseases and about 12-40% among kidney diseases (differences according to the authors). So, we can say that it is an extended disease because the frequency of diabetes is 1.5%, rheumatism lower than 1% and lower for tuberculosis. By means of physicochemical methods one can determine the type of urolithiasis which is important for the clinical guideline and prevention of recurrence.In the prophylaxis and metaphylaxis of urolithiasis the essential role of food consumption is recognized. The dietetic recommendations are: an increased daily liquid intake, a correct and balanced diet (i.e. animal and vegetal foods), three meals daily with the avoidance of a too rich dinner. If there is known the type of lithiasis in order to prevent a recurrence the diet must include food with minimum lithiasis risk.
Key words: Urolithiasis, prevention, nutrition

NUTRICIONI ASPEKTI OKSALATNE UROLITIJAZE

Kratak sadržaj: Ovih godina, urolitijaza predstavlja 1-2% od svih bolesti i 12-40% zastupljena je među bubrežnim bolestima (tumačenja različitih autora). Iz ovog razloga možemo reći da je urolitijaza rasprostranjena bolest, upravo zato što je učestalost dijabetesa 1.5%, reuma je još niže kotirana-1%, dok tuberkuloza zauzima jedno od zadnjih mesta. Posredstvom fizičko-hemijskih metoda, može se ustanoviti tip urolitijaze, što je od velike važnosti kao klinički vodič i za prevenciju ove bolesti. U profilaksi  i metafilaksi urolitijaze veliku ulogu igra konzumiranje hrane. Dijetetske preporuke bile bi: pojačano dnevno uzimanje tečnosti, pravilna i umerena dijeta (npr. životinjske i biljne namirnice); tri obroka dnevno, uz izbegavanje preobilne večere.Ukoliko je tip litijaze poznat, dijeta mora da uključi i hranu sa minimalnim rizikom od litijaze, da bi se sprečilo ponovo nastajanje bolesti.
Ključne reči: Urolitijaza, prevencija, ishrana